AgraStick

Pomocná látka a prípravok vo forme emulgovateľného koncentrátu, určený na obmedzenie predzberových a pozberových strát repky olejnej, hrachu, sóje, obilnín pred a počas zberu.

  • Aktívna zložka: synthetic latex 44 % hm (450 g/l), Alkyl-phenyl-hydroxy-polyoxyethylene 10 % hm (100 g/l)
  • Pôsobenie: povrchové
  • Formulácia: emúlzny koncentrát (EC)
  • Registrácia: repká jarná, repka ozimná, obilniny + všetky plodiny.
  • Dávkovanie: 0,2 - 1 l/ha
  • Odporúčané množstvo vody: 100 - 300 l/ha

Charakteristika prípravku:

Pomocný prípravok vo forme emulzného koncentrátu (EC), určený na obmedzenie predzberových a pozberových strát repky jarnej a ozimnej, obilnín. Prípravok vytvára na povrchu klasov a šešúľ jemný film, ktorý zabraňuje stratám semien pred a počas zberu.

Pri použití pomocného prípravku AGRASTICK v kombinácii tank-mixu s prípravkami na ochranu rastlín a hnojivami sa využíva aj faktor lepenia, na zabránenie zmývaniu použitých pesticídov a hnojív dažďom alebo zavlažovaním, čím sa predlžuje pôsobenie a účinnosť pesticídov a hnojív.

Pôsobenie prípravku:

AGRASTICK vytvorí na cieľovom povrchu tenkú latexovú vrstvu, ktorá rýchlo schne avytvorí polopriepustnú polymérnu membránu. Polopriepustná membrána umožňuje transpiráciu vody zrastliny, ale zároveň chráni rastlinu pred prenikaním vody do rastlinných tkanív. To má za následok obmedzenie praskania na minimum a výrazne sa znižuje strata semien pred a počas zberu. Šešule repky rovnomerne dozrievajú, strácajú vlhkosť a elastický film zabraňuje prenikaniu vlhkosti do šešúľ. Pri použití v obilninách sa vytvára na klasoch elastická polopriepustná membrána, ktorá počas nepriaznivých podmienok chráni klas a zabraňuje prenikaniu vody do klasov a zrna v období dozrievania porastu pred zberom.

AGRASTICK pri aplikácii spoločne s prípravkom na ochranu rastlín alebo v kombinácii s hnojivom (v tank-mix) zabraňuje jeho zmytiu dažďom alebo zavlažovaním a tým predlžuje pôsobenie a účinnosť prípravku. V tenkej vrstve latexu sa prípravky a hnojivá zachytia na povrchu rastliny a tak sú chránené pred zmytím dažďom alebo zavlažovaním.

Odporúčania pre aplikáciu:

Plodina

Účel použitia

Dávka l/ha

Ochranná doba

repka jarná, repka ozimná

obmedzenie predzberových a zberových strát

0,5 – 1 l/ha

AT

obilniny

zvýšenie odolnosti proti dažďu

0,5 /ha

AT

všetky plodiny

zvýšenie odolnosti proti dažďu

0,2 l/ha

AT

Doporučenie k aplikácií:

Repka jarná, repka ozimnáPrípravok aplikujte v čase, keď polovica šešúľ prešla z tmavozelenej na svetlozelenú farbu, kedy sú šešule ešte pružné a môžu sa ľahko ohýbať, aby vytvorili tvar U alebo V bez praskania a straty semien zo šešúľ tj. približne 3-4 týždne pred zberom repky (BBCH 79 do BBCH 89).

  • Odporúčaná dávka pomocného prípravku: 0,5 – 1 l/ha.
  • Odporúčaná dávka vody: 200-300 l/ha

AGRASTICK je možné použiť na ošetrenie nezaburinených porastov. V zaburinených porastoch je možné AGRASTICK kombinovať v dávke 0,5-0,6 l/ha s desikantami a s prípravkami na báze Glyphosate, avšak vždy v súlade s návodom na použitie na schválenej etikete príslušného prípravku na ochranu rastlín a v súlade s rozsahom ich platnej registrácie.

Aplikačná dávka: V prípade hustého porastu použite vyššiu odporúčanú dávku s vyšším množstvom vody na hektár pre dosiahnutie dokonalého pokrytia.

ObilninyPre ochranu zrna a udržanie jeho kvalitatívnych ukazovateľov počas dozrievania, aplikujte dávku 0,5 l/ha. Optimálnym termínom aplikácie je BBCH 87 (žltá zrelosť), alebo pri vlhkosti zrna 30% a menej.

  • Odporúčaná dávka pomocného prípravku: 0,5 l /ha.
  • Odporúčaná dávka vody: 100 – 150 l/ha.
  • Odporúčaná aplikácia: strednými kvapkami.

Všetky plodiny – k zabráneniu zmytiu pesticídov dažďom alebo zavlažovaním, predĺženie účinku pesticídov a hnojív

Použite pomocný prípravok v ochrane rastlín vždy v súlade s ich návodom na použitie na schválenej etikete príslušného prípravku na ochranu rastlín a v súlade s rozsahom ich platnej registrácie.

Termín aplikácie a ochranná doba sa riadi etiketou v zmesi použitého prípravku na ochranu rastlín, ku ktorému sa AGRASTICK pridáva. Aplikáciou AGRASTICK spoločne s hnojivom dochádza k uchyteniu živín na povrchu listov čím dochádza k lepšiemu využitiu a transferu živín listami rastlín aj v suchom období.

  • Odporúčaná dávka pomocného prípravku: 0,2 l/ha
  • Odporúčaná dávka vody: 150-200 l/ha
  • Odporúčaný postrek: strednými kvapkami

Na konzumovateľné listové časti potravinových plodín odporúčame aplikáciu viac ako štyri týždne pred zberom.